Sokkelin vedeneristys

Bitumi eristyskermit ja sokkelikaistat

Kellarien maanvastaisten ulkoseinien ulkopinnassa käytetään vedeneristystä tai vedenpaine-eristystä, joka estää ympäröivän maan kosteuden ja pinta- sekä sulamisveden haitallisen tunkeutumisen rakenteeseen.

Rakennuspaikan maaperän kosteudesta ja sisätilojen käyttötarkoituksesta riippuen käytetään kosteudeneristystä tai bitumikermeillä tehtävää vedeneristystä.

Kosteudeneristyksessä käytetään tartuntasivelynä bitumiliuosta BIL 20/85 ja sen päälle kuumabitumointia BIP 95/30 kaksinkertaisena.

Sokkelin eristyskermi on tarkoitettu käytettäväksi uudis- ja saneerauskohteissa perusmuurin vedenpaine- ja kosteuseristyksiin. Vedeneristys bitumikermeillä toteutetaan tartuntasivelynä ja KMS 170/4000 hitsaten kauttaaltaan. Vedenpaine-eristyksessä käytetään 2-4 kerrosta KMS 170/4000 riippuen vedenpaineesta.

Tarkemmat ohjeet löytyvät julkaisusta RIL 107/2012 (Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet, julkaisija Suomen Rakennusinsinöörien liitto RIL r.y.).

Sokkelikaistoja käytetään estämään kosteuden kapillaarinen nousu perustuksista seinärakenteisiin. Sokkelikaista asennetaan sokkelirakenteen päälle ennen yläpuolelle rakennettavia seinärakenteita.

Sokkelikaistojen leveydet ovat 16, 20 ja 50cm. Rullan pituus on joko 8 tai 10m.

Hitsattava sokkelikaista: käytetään etupäässä anturoissa pitämään ulkopuolinen kosteus poissa betonirakenteista sekä anturan ja patolevyn liittymäkohdan eristykseen.
 
Hitsattava radoneristyskaista: käytetään etupäässä pitämään radon poissa rakennusten sisätiloista.

Tuotteet ja koot
Kumibitumikermi K-MS 170/4000 1x10m
Sokkelikaista 0,16mx10m
Sokkelikaista 0,5mx8m
Radonkaista 0,5mx10m
Primer BIL 20/85 3 l ja 10 l

Sokkelilevy, patolevy

Sokkelilevy perusmuurin suojaukseen

Sokkelilevy ja sen yläreunaan asennettava sokkelilevyn reunalista suojaavat rakennuksen perustuksia kosteudelta. Oikein asennettuna sokkelilevy estää ulkopuolisen kosteuden pääsyn perusmuuriin ja ohjaa sadevesiä pois seinustalta. Seinäänpäin jäävä nappulapinta taas estää kosteuden kondensoitumisen perusmuuriin: kosteus tiivistyy sokkelilevyn pintaan ja pääsee valumaan nappuloiden välistä alas. Rakennusaikana sokkelilevyn ja muurin väliin jäävä ilmatila toimii tuuletuksena.

Sokkelilevy soveltuu asennettavaksi perusmuuriin, harkko- ja betoniperustuksiin sekä maanalaisiin rakennuskohteisiin.

Harkkosokkeliin asennettaessa sokkelilevyn kiinnitykseen käytetään 45 mm tai 65 mm tulpallista naulaa ja betonisokkelille 30 mm lyöntiniittejä. Samoin patolevyn asentaminen vanhaan taloon voidaan tehdä lyöntiniitein.

Sokkelilevyä kutsutaan usein myös nimellä perusmuurilevy, patolevy, nappulalevy.

Talotiiviste, sokkelikaista

Solumuovista valmistettu sokkelikaista eli talotiiviste soveltuu hyvin mm. sokkelin ja alaohjauspuun väliseksi eristeeksi. 

Talotiiviste kestää -40...+95 °C:n lämpötiloja. Materiaali kestää useimpia rakennustöissä käytettäviä kemikaaleja. Tuotteen lujuusominaisuudet, murtovenymä ja repeytymislujuus ovat korkeatasoisia.
Lämmöneristysominaisuuksien, venyvyyden ja vettymättömyyden ansiosta talotiiviste sopii vaihteleviin kosteusoloihin.

Käyttökohteet
Talotiivistettä käytetään yleisimmin sokkelin ja alaohjauspuun välissä lämpö- ja kosteuseristeenä (kts. kuva).
Muita käyttökohteita ovat mm. rakennuksen eri rakennusosien väliset kohdat: seinärakenteiden, ikkuna- ja ovikarmien,
seinäelementtien, alapohjan ja kantavien seinien väliset tiivistykset sekä kohteet, joissa rakennuselementeillä on vaihtelevat valmistus- ja asennustoleranssit.

Talotiiviste eristää myös runkoääntä.

Koot

Alla vakiokoot, muut leveydet ja vahvuudet tilauksesta.

Talotiiviste 6x100mm x 50m
Talotiiviste 6x125mm x 50m
Talotiiviste 6x150mm x 50m
Talotiiviste 6x175mm x 50m

Talotiiviste 6x200mm x 50m
Talotiiviste 6x250mm x 50m
Talotiiviste 6x275mm x 50m
Talotiiviste 10x200mm x 50m