Kanta Kaivu Oy hyödyntää Meltexin osaamista pk-seudun vaihtelevilla työmailla

Salaojasaneeraukset ovat maanrakentajan peruskauraa

Kanta Kaivu Oy, työjohtaja Jouni Uusipuro ja Pasi Reitkari

Suomessa on noin 600 000 omakotitaloa, joissa todennäköisesti joudutaan tai on jouduttu kunnostamaan vanha salaojitus. Tämän päälle tulevat vielä kerrostalot, joissa on yhtälailla kertynyt korjausvelkaa. Salaoja vanhenee keskimäärin 30-40 vuodessa. Vanha salaoja voi tukketua ja kun se ei vedä kunnolla, se alkaa työntää kosteutta esimerkiksi talojen pohjakerrosten kellareihin.

Espoon Tornihaukantiellä aloitettiin keväällä 2016 työmaa, jossa Kanta Kaivu Oy uusii kolmen 1970-luvulla rakennetun kerrostalon salaojat, seinien vedeneristykset, viemärit sekä vesijohtojärjestelmän.

- Kohteen salaojissa on ollut painumaa sekä tukkeumaa ja salaojat ovat olleet käytännössä hyvin pitkälti toimimattomat, kertoo työjohtaja Jouni Uusipuro Kanta Kaivu Oy:stä.

- Salaojat olivat ikänsä puolesta tiensä päässä ja ennen kaikkea tuon ikäluokan kohteissa on ongelmana se, että salaojien ympärystäytöt on tehty väärillä maa-aineksilla. Se aiheuttaa salaojien tukkeumaa.

Kanta Kaivu on tehnyt salaojakorjauksia jopa 2000-luvun rakennuksiinkin, joten omakoti- ja kerrostalojen salaojitusten heikko kunto ei ole ainoastaan riippuvainen rakennuksen iästä.

- Ongelma on lähinnä juuri se, että salaojiin liittyviä täyttötöitä on tehty väärillä maa-aineksilla. Salaojat ovat tukossa, koska niitä on täytetty liian hienoilla maa-aineksilla, tai ei ole tajuttu, että salaojan korkoasema on liian ylhäällä suhteessa lattiapintoihin. Ne ovat tavallisimpia salaojiin liittyviä ongelmia, Uusipuro kertoo.
 

Salaojat myös Meltexin ydintoimintaa

Salaojat ovat myös Meltexin ydintoimintaa, alkoihan koko yhtiön toiminta aikanaan salaojaputkien valmistuksesta. Niinpä yhä useampi maanrakentaja on valinnut putkitoimittajakseen Meltexin.

- Käytännössä kaikki putket, kaivot ja patolevyt ovat Meltexiltä, kertoo Pasi Reitkari Kanta Kaivu Oy:stä.

Työmaalle tulee erikokoista ja -näköistä putkea yhteensä noin pari kilometriä.

- Seinän vierustaan patolevyä varmaan puolisen kilometriä ja salaojia saman verran, Reitkari sanoo.

Itse työ tapahtuu käytännössä siten, että ensin tehdään pohja, jonka jälkeen laitetaan kaadot oikeanlaisiksi ja putket paikalleen.

- Sitten maata päälle ja vähän putkesta riippuu, mitä päälle laitetaan. Sepeliä salaojien päälle ja kun tehdään muita putkia, niin päälle tulee hienompaa tavaraa.

Nouto tai toimitus Kaivokselasta ja Espoosta

Tornihaukantien työmaalla työskentelee porukkaa vaihtelevasti, kolmesta kuuteen henkilöä. Myös yhteistyö Meltexin kanssa on sujunut hyvin ja sekä Espoon että Kaivokselan myymälöistä on tullut materiaalia työmaalle.

- Hyvin on sujunut ja olemme itse hakeneet suurimman osan materiaaleista. Tänne työmaalle on tuotu muutama kuorma, mutta yleensä haemme tuotteet Meltexiltä Kaivokselasta ja joskus Espoostakin, kertoo Reitkari.

- Espoon myymälästä saa perusjuttuja ja jos tarvitsee jotain erikoisempaa tai enemmän, niin sitten saamme ne Kaivokselasta.

Kanta Kaivu Oy perustettiin vuonna 1993 ja se työllistää yhteensä noin 75-90 työntekijää.

- Kovasti tehdään kaikenlaista. Maanrakennustöitä, saneeraushommia ja myös uudiskohteita jonkin verran. Laidasta laitaan kaikkea mahdollista, Reitkari päättää.

Takaisin Kokemuksia-sivulle