Luotettavaa sähköverkkoa Kulosaareen

Helsingin sähkönjakeluverkko on yksi Euroopan luotettavimmista. Tästä saadaan Helen Sähköverkon lisäksi kiittää muun muassa Eltel Networksia, joka vastaa alueen pien- ja keskijänniteverkon hankesuunnittelusta sekä kaikista kenttätöistä. Idyllisessä Helsingin Kulosaaressa aloitettiin kesäkuussa 2021 Helen Sähköverkon investointiprojekti, jossa saneerattiin pien- ja keskijänniteverkkoa melko isolla sekä vaativalla alueella.

"Energiayhtiöt investoivat etukäteen sovittujen hankkeiden kautta sähkönjakeluverkon parantamiseen ja toimitusvarmuuteen. Tämän lisäksi tulevat erilaiset palvelu-, kunnossapito- ja liittymätyöt lisäksi”, kertoo Eltel Networksin aluepäällikkönä toimiva Andreas Wackström. Wackström on toiminut nykyisessä asemassaan nyt reilut kaksi vuotta, mutta Eltelillä hän on ollut jo noin 10 vuotta. ”Nykyään olemme Pohjoismaiden aktiivisimpia toimijoita sähkön jakelu, voimansiirto- sekä televerkkopuolella ja siihen panostetaan. Eltelillä on myös Smart Solutions liiketoiminta-alue, jossa on muun muassa katuvalaistus, sähköauton lataus- ja aurinkosähköjärjestelmiin liittyvä liiketoiminta.” Eltelin asiakkaita ovat ensisijaisesti verkkoyhtiöt ja telepuolen suuret operaattorit. Lisänä ovat toki myös rakennusyhtiöt ja teollisuus.

Turvallisuus ykkösasia

Kulosaaren kohteeseen on kaivettu kaapelikaivantoa yli kolme kilometriä ja Meltexin kaapelinsuojatuotteita sinne on asennettu tähän mennessä vajaan kahdeksan kilometrin verran. Urakoimassa on ollut yhteensä neljä kaivinkoneryhmää. ”Työn suunnittelun täytyy olla varsinkin tällaisessa kohteessa todella tarkkaa ja laadukasta. Eikä vain kustannusmielessä, vaan ettei aikatauluissa tule haasteita. Työjärjestys pitää myös miettiä tosi tarkasti vaiheittain”, Wackström sanoo. Kulosaaren kaltaisessa asuinympäristössä toimiessa pitää totta kai ottaa myös asukkaat hyvin huomioon. Ykkösasia on se, että työmaat ovat turvallisia kaikille osapuolille ja että sähkönjakelu on luotettavaa ja laadukasta. ”Työn aikana otetaan kaikki asiat huomioon niin hyvin kuin mahdollista, ettei työmaa hankaloita ihmisten arkea esimerkiksi melun tai liikkumisen kannalta. Ja varmistetaan, että kaikki tulee ympäristön suhteen olemaan vähintään yhtä hyvin kuin ennen urakkaa”, kertoo Wackström.

"Äärimmäisen hyvää palvelua"

Eltelin ja Meltexin yhteistyö on kestänyt jo kuutisen vuotta ja Wackström on siihen erittäin tyytyväinen. ”Yhteistyö on ollut erinomaista, varsinkin asiakaspalvelu. Lisäksi laatu on aina näkynyt toiminnassa. Eikä tämä ole ollut vain tilaaja-toimittajamalli, vaan sovitaan yhdessä mitä tehdään ja pidetään siitä kiinni.”
”Pyritään yhdessä kehittämään tätä yhteistyötä ja se mitä itse haluan korostaa ja arvostan on se, että vahva kotimaisuus näkyy koko ketjussa myynnistä tuotantoon. Ja koko logistiikkaketjulta saa äärimmäisen hyvää palvelua”, Wackström kehuu. Myös Meltexillä nautitaan yhteistyöstä Eltelin kanssa. Yhteistyötä onkin pystytty hyvin rakentamaan ja laajentamaan varsinkin Etelä-Suomen alueella. ”Kyseessä on kasvava asiakkuus ja keskusteluyhteys on alusta asti ollut tosi hyvä Eltelin suuntaan. Ollaan kuunneltu tarkalla korvalla heidän toiveitaan ja tehty toiveiden mukaan muutoksia tuotantoon, esimerkiksi uusien tuotteiden muodossa”, kertoo Meltexin myyntipäällikkö Toni Haapaniemi. Wackström on samaa mieltä. ”Ollaan mietitty ja ratkottu yhdessä niitä asioita, että hinta-laatusuhde ja koko toimitusketju toimisivat. Mitä meidän olisi syytä kehittää ja toisinpäin, että ollaan pysytty tässä markkinassa ja asemassa.”

Yhteistyötä kaupan sijaan

Eltelin ja Meltexin välinen yhteistyö pitää sisällään myös erilaisia toimintamuotoja ”Meltexillä on kolmessa Eltelin pisteessä täällä Etelä-Suomen alueella tällä hetkellä kaupintavarastoja, ja sitten on näitä suoratoimituksia työmaa-alueille”, Haapaniemi sanoo. Kulosaaren työmaalle Meltex on toimittanut puhtaasti kaapelisuojaputkea ja siihen liittyviä käyriä. Lisäksi on ollut muutamia pienempiä toimituksia, joihin on mennyt suodatinkangasta ja salaojaputkea. Toimitusvarmuus on yksi Meltexin selkeistä vahvuuksista. ”Tänään kun tulee tilaus, niin huomenna ne tavarat on työmaalla. Ollaan pystytty pitämään toimitusvarmuus omasta mielestä kiitettävällä tasolla alusta asti”, kertoo Haapaniemi, mutta Wackström hieman korjaa väitettä. ”Se on erinomaisella tasolla.” Sekä Haapaniemi että Wackström ovat luottavaisia, että Eltelin ja Meltexin välinen yhteistyö kantaa pitkälle tulevaisuuteen. ”On aina ollut itselle ja yhtiölle tärkeää, että tehdään nimenomaan sitä yhteistyötä pelkän kaupan sijaan”, Haapaniemi sanoo. ”Se on ollut se avain tässä kyllä. Ei vain kysytä hintoja ja käydä sen perusteella kauppaa, vaan ollaan mietitty yhdessä ja saatu hyvä paketti kasaan”, päättää Wackström.