Saumattomalla yhteistyöllä kestävät putkilinjat Kokkolaan

Yli 37 kilometriä paineputkea Kokkolan maaperään

Ab Tallqvist Oy, työnjohtaja Hannu Pirttimaa

Suomalaisten vesihuoltolaitosten verkostot muodostuvat vesijohtoverkostosta, jätevesiviemäri- ja hulevesiviemäriverkostoista sekä pumppaamoista.

Vesijohtoverkostoa pitkin vesilaitokselta lähtevä puhdas talousvesi siirretään kiinteistöihin. Jätevedet kootaan taajamissa vesihuoltolaitoksen viemäreihin johdettaviksi edelleen käsiteltäviksi jätevedenpuhdistamoille. Tätä vesijohtoverkostoa on Suomessa yli 90 000 km ja jätevesiviemäri- ja hulevesiviemäriverkostoakin yhteensä yli 45 000 km, ilman tonttijohtoja.

Kokkolassa näihin lukuihin lisättiin juuri 37 kilometrin pätkä. Kesällä 2015 alkaneen työmaan valmistumisen myötä valtavat määrät Meltexin paineputkea kuljettavat lopulta kaikki reuna-alueiden likavedet Kokkolan puhdistamolle puhdistettavaksi. Mittavan työn toteuttaa maanrakennusyritys Ab Tallqvist Oy.

- Paineputkea on yhteensä yli 37 kilometriä ja suurinpiirtein 23:n kilometrin matkalla, yksi kilometri on sivuhaaroja. 400-millistä vesijohtoputkea on viitisentoista kilometriä ja 200-millistä viemäriputkea tulee koko matkalle, kertoo Tallqvistin vastaava työnjohtaja Hannu Pirttimaa.

- Väliin tulee viisi kappaletta pumppaamoita ja kaiken maailman possutuskaivoja sekä virtausmittauskaivoja. Myös ilmanpoistokaivoja on erittäin paljon ja venttiilit tulevat tietysti päälle kaikkiin linjoihin.

Putkilinja kulkee Lohtajalta Haavistonkankaalle, Kajaanintien risteykseen. Se etenee pääsääntöisesti Kasitien vartta, mutta Lohtajan mutka lähtee alueen vanhalta pumppaamolta.

- Matkalla on neljä joenalitusta ja tien alituksia on myös paljon, Pirttimaa sanoo.

Työmaa käynnistyi kesällä 2015.

- Jotain ruvettiin tekemään jo heinäkuun alussa, mutta kalusto ja miehet olivat silloin vielä osittain kiinni muilla työmailla. Elokuun loppupuolella alettiin sitten tosissaan painaa putkea maahan.

Paineputken asennus on ryhmätyötä

Töissä on parisenkymmentä työntekijää, jotka jakautuvat ryhmiin. Yhdessä ryhmässä on kaivava kone, peittävä kone ja apumies, joka asentaa kaapelia kaivantoon ja on muutenkin apuna.

- Meillä on normaalisti ollut neljä ryhmää, jotka kaivavat, asentavat putkea ja peittävät sitä. Lisäksi meillä on pienryhmiä, jotka asentavat laitekaivoja, pumppaamoita ja venttiileitä, kertoo Pirttimaa.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa toinen toimija teki linjan Kälviältä Kokkolaan ja nyt Tallqvist rakentaa linjan Lohtajalta Kälviälle, jossa linjat yhdistyvät.

Tallqvistin työmaalla työskentelee ihmisiä Rovaniemeltä, Oulusta, Raisiosta, Hauhosta ja jopa Eestin eteläosasta. Pietarsaaressa loppui syksyllä iso työmaa, josta saatiin Kokkolaan kalustoa ja miehiä.

- Kuudesta puoli viiteen tehdään hommia ja tarvittaessa vähän pitempäänkin. Yölläkin on tehty, koska on sellaisia tien katkaisuja, joita ei päiväsaikaan pysty liikenteen vuoksi tekemään, Pirttimaa sanoo.

Kaikki putket Meltexiltä

Tallqvistin työmaan kaikki putket ovat Meltexiltä. Yritysten välinen yhteistyö keskittyy täsmälliseen tavarantoimitukseen: oikeanlaiset putket pitää saada oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan.

- Heinäkuusta lähtien alettiin putkea toimittaa. Hyvin pelasi yhteistyö, ilmoitus tuli etukäteen milloin auto tulee ja kuski soitti sopivaan aikaan etukäteen, että saatiin purkukone paikalle sovittuun paikkaan.

- Ei mitään ongelmia ja joskus, jos tarvittiinkin jotain toisenlaista putkea nopeammin, niin saatiin sitä sitten työmaalle tilattua, vaikka vaihdettiinkin vähän toimituspäivää. Meltex ehti tehdä sen ja saimme oikeanlaiset putket, vaikka siirreltiinkin lähetyspäiviä, Pirttimaa päättää.

 

Takaisin Kokemuksia-sivulle