Skanskan ja Meltexin pitkä yhteistyö näkyi Länsimetron työmaan toimituksissa

Vesi virtaa maanalaisessa valtakunnassa

Skanska Infra Oy, työmaapäällikkö Lauri Harri

Vesienhallinta näyttelee suurta osaa työmaa-aikaisissa kohteissa, joissa mm. pumpattavat vedet ja vuotovedet tuovat omat haasteensa toimintaan. Pääkaupunkiseudun Ruoholahdesta Kivenlahteen rakennettava 21 kilometriä pitkä Länsimetro pitää sisällään 13 uutta asemaa ja Meltexin tuotteet ovat projektissa tärkeässä roolissa, eritoten juuri vesienhallinnassa.

Skanska Infra Oy tekee Länsimetron Soukan aseman ja ratatunnelien louhintaurakkaa, jossa virtaa parhaimmillaan 200-300 kuutiota vettä vuorokaudessa. Tällöin Meltexin eristetyt putket ja pumppaamot tulevat todellakin tarpeeseen.

- Käytännössä kaikki koneet, joilla porataan, pyörivät vedellä, ja kaikki mikä valuu kallioperästä luolastoon, niin pakkohan se on jollain sieltä pois saada. Jos pumppaussysteemi ei toimi, niin työt eivät käytännössä etene, kertoo työmaapäällikkö Lauri Harri Skanskalta.

Joten homma on ratkaistu simppelisti Meltexin tuotteilla. Soukan kohteeseen Meltex on jo edellisen urakoitsijan aikana toimittanut pumppaamon sekä eristettyä putkea.

- Tilataan putket ja liittimet, niin sekä tulo- että poistovesi vaan käytännössä kulkevat niitä pitkin, Harri sanoo.

Eristettyjen putkien, pumppaamojen, putkien ja liittimien lisäksi Meltex toimittaa työmaalle myös mm. injektointimansetteja kaikkine tarvikkeineen, paikallavalutuotteita sekä muita yleisiä rakennustarvikkeita.

Kiveä irti apinan raivolla

Soukan aseman työmaalla on louhittu noin 1,5 kilometriä kaksoistunnelia, raiteenvaihtohalli sekä tarvittavat kulkuyhteydet maanpinnalle. Meltex toimitti kohteeseen halkaisijaltaan 110 mm paineputkea kieppeinä sekä 6- ja 12-metrisinä salkoina, yhteensä noin kuusi kilometriä.

- Meille kalliorakennusyksikössä tämä on mittakaavassa iso urakka, mutta haastavuudeltaan se ei juuri tavallisesta poikkea, kertoo Harri.

Kun metrotunnelia louhitaan kallioon, ei se Harrin mukaan sinällään eroa normaalista asutuskeskuslouhinnasta, vaikka osittain ollaankin yli 30 metriä maan alla.

- Tunnelihankkeetkin ovat useimmiten melko samanlaisia, toki pohjakuva on aina vähän erilainen.

- Reikää kallioon ja kiveä irti apinan raivolla, hymyilee Meltexin kalliorakennustuotteista vastaava Toni Haapaniemi vieressä.

10 vuoden yhteistyö

Skanskan ja Meltexin yhteistyö on kestänyt jo kymmenisen vuotta. Myös Haapaniemi ja Harri ovat olleet tekemisissä suunnilleen yhtä kauan, joten palvelu pelaa molempiin suuntiin.

- Yhteistyö on toiminut aina hyvin, eikä ole ollut valittamista. Toimitukset tulevat silloin kun pitääkin, nopeallakin varoitusajalla, Harri kehuu.

- Toni osaa varoittaa missä voi kestää ja missä ei. Yleensä käydään läpi jo ennen kuin työmaa aloitetaan, että millä varoitusajalla pitää ilmoittaa mistäkin tuotteista.

Meltexin ja Skanskan välinen yhteistyö on kohtuullisen vilkasta.

- Välillä ollaan päivittäin puhelimitse yhteyksissä ja välillä saattaa olla muutama viikko välissä. Riippuu täysin heidän tarpeistaan, kertoo Toni Haapaniemi.

Tarve näyttää syntyvän myös haastattelun aikana. Haapaniemi kysyy, onko injektointimansetteja tarpeeksi, Harri käy tiedustelemassa asiasta työntekijältä ja lopuksi Haapaniemi kirjaa tilauksen kämmeneensä.

Mansetit toimitettiin työmaalle haastattelusta seuraavana päivänä.

Takaisin Kokemuksia-sivulle